Ochronny wpływ katechiny zielonej herbaty i kofeiny na funkcje mózgu i trzustki
Aby zbadać wpływ diety wysokotłuszczowej na funkcje mózgu i trzustki, wykorzystano myszy, które mają cechy atrofii mózgu i dysfunkcji poznawczych wraz ze starzeniem się.
Jednocześnie zbadano wpływ spożycia katechiny z zielonej herbaty na karmienie dietą wysokotłuszczową, ponieważ doniesiono, że katechina z zielonej herbaty poprawia atrofię mózgu, dysfunkcję mózgu i otyłość.Nadmierne wydzielanie insuliny i otyłość zostały zahamowane, gdy myszy karmiono dietą wysokotłuszczową z katechiną z zielonej herbaty i kofeiną. Co więcej, atrofia mózgu została zahamowana, a pamięć robocza, testowana przy użyciu Y-maze, poprawiła się u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową zawierającą katechinę zielonej herbaty i kofeinę.
Wydzielanie insuliny może wpływać zarówno na otyłość, jak i na funkcjonowanie mózgu.
Stwierdzono silną korelację między pamięcią roboczą a uwalnianiem insuliny u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową z katechiną zielonej herbaty i/lub kofeiną. Wyniki wskazują na ochronny wpływ katechiny zielonej herbaty i kofeiny na funkcje mózgu i trzustki u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową.