Artykuly-,  Porady

Ochronny wpływ katechiny zielonej herbaty i kofeiny na funkcje mózgu i trzustki

Aby zbadać wpływ diety wysokotłuszczowej na funkcje mózgu i trzustki, wykorzystano myszy, które mają cechy atrofii mózgu i dysfunkcji poznawczych wraz ze starzeniem się.

Jednocześnie zbadano wpływ spożycia katechiny z zielonej herbaty na karmienie dietą wysokotłuszczową, ponieważ doniesiono, że katechina z zielonej herbaty poprawia atrofię mózgu, dysfunkcję mózgu i otyłość.Nadmierne wydzielanie insuliny i otyłość zostały zahamowane, gdy myszy karmiono dietą wysokotłuszczową z katechiną z zielonej herbaty i kofeiną. Co więcej, atrofia mózgu została zahamowana, a pamięć robocza, testowana przy użyciu Y-maze, poprawiła się u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową zawierającą katechinę zielonej herbaty i kofeinę.

Wydzielanie insuliny może wpływać zarówno na otyłość, jak i na funkcjonowanie mózgu.

Stwierdzono silną korelację między pamięcią roboczą a uwalnianiem insuliny u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową z katechiną zielonej herbaty i/lub kofeiną. Wyniki wskazują na ochronny wpływ katechiny zielonej herbaty i kofeiny na funkcje mózgu i trzustki u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową.

https://www.sciencedirect.com/…/pii/S003193840800317X…

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *