Artykuly-

Pij herbatę, będziesz zdrowszy

#easd2023 Badanie

Badanie przeprowadzone przez naukowców z University of Adelaide w Australii i Southeast University w Chinach wykazało, że w porównaniu z osobami nigdy nie pijącymi herbaty, codzienni konsumenci ciemnej herbaty mieli o 53% niższe ryzyko wystąpienia stanu przedcukrzycowego i o 47% niższe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, nawet po uwzględnieniu ustalonych czynników ryzyka, o których wiadomo, że zwiększają ryzyko cukrzycy, w tym wieku, płci, pochodzenia etnicznego, wskaźnika masy ciała (BMI), średniego ciśnienia tętniczego krwi, stężenia glukozy w osoczu na czczo, cholesterolu, spożycia alkoholu, palenia tytoniu, historii cukrzycy w rodzinie i regularnych ćwiczeń fizycznych.

Ten korzystny wpływ na kontrolę metaboliczną może wynikać z unikalnego sposobu produkcji ciemnej herbaty, który obejmuje fermentację mikrobiologiczną, proces, który może dawać unikalne związki bioaktywne (w tym alkaloidy, wolne aminokwasy, polifenole, polisacharydy i ich pochodne), które wykazują silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, poprawiają zarówno wrażliwość na insulinę, jak i wydajność komórek beta w trzustce oraz zmieniają skład bakterii w jelitach.

Analiza wykazała, że codzienne picie herbaty wiązało się ze wzrostem wydalania glukozy z moczem (UGCR o 0,11 mmol/mmol) i zmniejszeniem insulinooporności (TyG o -0,23), a także 15% niższym ryzykiem wystąpienia stanu przedcukrzycowego i 28% niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2, w porównaniu z osobami nigdy nie pijącymi herbaty.Te korzystne efekty zdrowotne były najsilniejsze w przypadku osób pijących ciemną herbatę, przy czym spożycie ciemnej herbaty wiązało się ze wzrostem UGCR o 0,16 mmol/mmol i zmniejszeniem TyG o 0,31.

źródło: Annual Meeting of the European Association for the Study of Diabetes (EASD)